Kategorier
Bærekraftig mote

Ulike klesmaterialer, hva er forskjellen?

Hvilke type materialer klærne våre er laget av kan være vanskelig å navigere seg rundt. Vi skiller mellom natur- og kunstfiber, men hvilke materialer finner vi under kategoriene?

Naturfiber

Naturfiber er material som kommer fra naturen. Noe som gjør det miljøvennlig da det kommer fra naturen. Dette er en type material som ofte krymper letter i vask, for eksempel ubehandlet bomull kan krympe mellom 10-15% som er noe å tenke på neste gang man kjøper klær. 4 vanlige materialer av naturfiber:

Bomull

Bomull er kanskje den vanligste materiale vi finner i de fleste klær på grunn av dens allsidige og matte utseende. Bomullen kommer fra fibrene fra frøhårene fra bomullsplantene, som deretter spinnes til bomullsgarn. Vi finner også mange typer ulikt bomull slikt som egyptisk og Pima bomull, men den vi hører mest om er økologisk bomull. Økologisk bomull er bomull som er fri for sprøytemidler, og der dyrkingen slipper ut mindre drivhusgasser.

Materialer
Bilde av: Marianne Krohn

Lin

Lin er et materiale som er slitesterkt, men som ofte kjennetegnes som lett og komfortabelt. Utvinning av lin fra lin-plantens stilk er litt vanskeligere enn ved andre materialer, noe som gjør lin litt dyrere. Lin frigir også mye fukt, noe som gjør at man kjøles ned fortere. Derfor er lin også perfekt å bruke i sommermånedene.

lin
Bilde av: Andrew Buchanan

Silke

Silke er et mykt og glatt materiale, som til en vis grad har en isoleringseffekt fordi materialet i seg selv ikke puster. Silke er laget av fibre fra silkeormen sin kokonge, som består av spesielle materialer akkurat til silke. Når disse fibrene vaskes oppnår man den glatte og skinnende overflaten som kjennetegner silken. Det finnes flere typer silke både sateng som er vevd av silke, men også silkechiffon som er tynnere vevd enn sateng.

silke

Ull

Ull er et material som er garantert å holde varmen, uten at du svetter. Ull har en super pusteevne og isolerende effekt noe som gjør at man regulerer temperaturen hele tiden slik at man er behagelig. Ull derimot er noe man må være forsiktig med når det kommer til vask, da vask på for varm temperatur vil føre til krymping av plagget. Ull kommer fra ulike dyr slikt som sau, alpakka osv. noe som gjør at det finnes et hav ulike ull typer. Ull derimot er er materiale som er best når det tynt og tett spunnet av lange hår slik at det ikke loer. Ull som er ubehandlet derimot kan klø på huden for mange, og det er derfor ofte blandet med andre ulike fibre.

ull
Bilde av: Vince Veras

Viskos

Viskose er et material som absorberer fukt, noe som gjør at den er flott på å regulere temperaturen når man har det på. Det er også et veldig lett materiale, noe som også gjør det perfekt å bruke på sommeren. Viskose er en av de første menneskeproduserte fibrene som brukes i klær. Viskose er i utgangspunktet fibre fra trær, som deretter går gjennom flere kjemiske prosesser for å lage garn. Ofte er det et billigere silke alternativ å produsere, og brukes derfor ofte i silkeplagg.

Kunstfiber

Kunstfiber ligger i navnet og er et kunstig framstilt fiber. I og med at det er et kunstig og syntetisk fiber krymper det sjeldent i vask. Noe som gjør at man må følge vaskinstruksene for å opprettholde plagget farge, passform og størrelse.

Nylon

Nylon også kalt polyamid er stoff fiber som er veldig slitesterkt. Nylon er et materiale som prøver å etterligne silke, noe det gjorde da de på 30-tallet byttet ut silkestrømpebukser med nylonstrømpebuksene vi kjenner til i dag. Nylon absorberer heller ikke vann, noe som gjør at det tørker veldig fort og ikke krøller seg. En ulempe ved nylon er at stoffet ikke puster, noe vi alle har opplevd etter lange dager med nylonstrømpebukser på.

Nylonfibrene skapes av syntetisk polymer som smeltes og spinnes til trådsneller før de blir raskt avkjølt for å holde sin form og tekstur. Nylon er noe vi finner i flere elastiske plag slik som undertøy, treningsklær og badetøy

materialer

Akryl

Akryl er et mykt materiale som kan sammenlignes med ull, og er derfor ofte brukt i strikkede plagg. Det er et materiale som er letter enn ull, men er ganske isolerende og er derfor perfekt å bruke på vinteren. Akryl fremstilles også av polymer slik som nylon, men akrylfibrene blir vevd til akrylgarn. Akryl brukes som sagt ofte i strikkede plagg, men også i plagg som bluser, sokker og luer.

Polyester

Polyester er et materiale som ofte blandes med plagg som inneholder bomull, viskose og ull. Dette gjøres siden polyester ikke krymper eller krølles, akkurat fordi det er et enkelt stoff å holde pent. Det er også et materiale som er slitesterkt og fleksibelt, og det tåler sterkt sollys og vask med sterke kjemikalier. Polyester er en av de mest brukte syntetiske materialene da de veier opp mot ulempene man finner i naturfibre, polyester fremstilles av råolje og naturgass.

Nye klesmaterialer på markedet

Bærekraft og miljøet er noe som står i fokus hos flere. Flere kleskjeder har kleslinjer laget av økologiske stoffer der klærne er mer bærekraftig og miljøvennlig. En av de er H&M som har kommet med ett nytt naturfiber Circulose. Circulose er et nytt naturfiber laget av gjenbrukt bomull i brukte klær på en forsiktig måte. Tanken bak Circulose er å kutte ned forbruket i prosessen ved å lage nye klær, slik som vannforbruket, oljene og kjemikaliene som er brukt. Dette er da ett flott alternativ for de som ønsker en grønnere og mer bærekraftig garderobe.

Lærte du deg noe nytt angående klesmaterialer? Lik gjerne innlegget!


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

5 svar til “Ulike klesmaterialer, hva er forskjellen?”

Ja dette er svært vanlig og kalles ofte for blandingsmaterialer. Kunstfiber blir ofte blandet sammen med naturfiber for å gi klærne andre egenskaper. Som for eksempel å gi klærne ekstra styrke 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *