Fikse hull i klær, helt enkelt for nybegynnere

Sy

Når man har hatt et plagg lenge vil det før eller siden kunne pådra seg litt slitasje skader, i form av hull eller slitasje i sømmene. Ofte, kan man med noen enkle små sting fikse disse hullene og forlenge livet til plagget. I dette innlegget skal jeg vise hvordan man lett kan fikse små hull med stigesting.

Stigesting

Stigesting er en enkel håndsøm som gir et relativt usynlig resultat. den er fin å bruke når man skal sy sammen to sider av hull, og den sys ved at man syr vekselvis i hver side av stoffet og «snurper det sammen». Når man syr stigesting syr man fra rettsiden av stoffet. Les mer om enkle håndsømmer og stigesting her: fem enkel håndsømmer.

Fikse hull i sømmer

Når plagget har raknet i en søm, slik at man har fått et hull, er det enkelt å fikse med stigesting. Det spiller i realiteten ikke noen betydning hvor langt hullet er. Jeg liker å bruke stingesting til å fikse slike hull, da jeg synes det gir et pent resultat uten at man trenger å være pinlig nøjaktig. Men man kan også fikse det ved å bruk en form for rettsøm, f.eks. attersting.

Fremgangsmåte

sy for hånd

1. Fest tråden på vrangsiden av stoffet litt før hullet begynner. Fest med et dobbelt-sting.

fikes hull

2. Sy med stigesting langs den originale bretten i sømmen.

sy hull

3. Stram sømmen ved å dra i tråden til hullet lukker seg. Fest tråden på innside av plagget.

Fikse hull midt i plagget

Denne metoden fungerer på små hull. Hvis du prøver å snurpe sammen på store hull vil du få en stor og stygg brett. Er hullet blitt veldig stort finnes det andre metoder, men den enkleste er å sy på en lapp, enten på retten eller vrangen av stoffet. Her er en guide med ti måter å fikse hull på.

Hullet på bildet er ca 0,5*1,5 cm stort. Når man skal fikse et hull på denne måten så begynner man i en av endene på kortsiden av hullet.

Fremgangsmåte

fikse hull

1. Legg plagget flatt så du ser hele hullet. Siden hullet er rundt må man begynne å sy litt nedenfor hullet slik at stoffet legger seg fint når man snurper sammen stoffet

fike hull

2. Sy stigesting over hullet. Begynn med smale sting, for så å øke bredden over hullet. Sy stingene litt unna kanten på hullet så det ikke rakner.

3. Stram sømmen ved å dra i tråden til hullet lukker seg. Fest tråden på innside av plagget.

Så enkelt kan man altså fikse små hull i klær! Så bare ta frem nål og tråd og gi favorittplaggene dine nytt liv 🙂 Lær å sy stingesting, og fire andre håndsømmer her:

Hvis du likte innlegget, gi oss en tommel opp. Lurer du på noe? Skriv gjerne en kommentar.


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *