Legge opp bukser: helt enkelt for nybegynnere

Å fikse en bukse som er for lang trenger ikke å være en omfattende prosess. Man kan lett legge opp bukser med håndsøm med helt enkelt utstyr. Les mer om hvilket utstyr du bør ha som nybegynner her. I denne nybegynnerguiden skal jeg vise hvordan du helt enkelt kan legge opp jeansen din for hånd, eller med symaskin. Med denne metoden bruker man den originale falden (bretten) på buksen for å beholde den fine avslutningen.

1. Finn ut hvor mye du skal legge opp buksen

for lang bukse

Når man skal legge opp bukser må man først finne ut hvor mye man skal legge den opp. For å finne ut av dette er det enklest å prøve buksen på og brette opp til den lengen du vil ha. Siden vi skal beholde falden, må denne legges til på lengden. På bilde legger jeg opp buksen 6 cm.

Når du har funnet riktig lengde på bretten fester du med knappenåler.

2. Sy attersting/rettsøm langs den originale falden

sy bukse

Sy for hånd:

Sy langs kanten av falden (bretten), så nærme som mulig, rundt hele buksebenet. Bruk en tråd som matcher fargen på buksen. Sy med attersting for å få en solid søm. Lær mer om håndsømmer: fem enkle håndsømmer.

Sy på symaskin:

Still symaskin på vanlig rettsøm, med stinglende 3-4. Sy langs kanten av falden (bretten), så nærme som mulig, rundt hele buksebenet.

3. Klipp og kast over

Dropp dette steget hvis du ønsker mulighet for å legge ned buksen igjen på et senere tidspunkt, f.eks. hvis man legger opp bukser til et barn som fremdeles vokser. Steget kan også sløyfes hvis man bare legger opp bukser noen få cm, da bretten ikke vil være så stor

Hvis bretten er stor/plagsom kan man klippe av overflødig stoff, slik at det bare er igjen ca. 1 cm sømrom.

Sy for hånd:

For at sømmen ikke skal rakne syr man kastesting over klippekanten. Kast over med kastesting rundt hele buksebenet.

Sy på symaskin:

Still symaskinen på sikksakk-søm, og kast over klippekanten hele veien rundt buksebenet. Man gjør dette for at kanten ikke skal rakne.

4. Gjenta på neste ben

for lang bukse

Vreng ut buksebenet og voilá: du har lagt opp et bukseben! Nå er det bare å gjenta stegene sy en gang til på ben nummer to, så har du helt enkelt lagt opp din egen bukse. Aldri mer for lange bukser!

Likte du innlegget? Legg igjen en tommel opp! Lurer du på noe, legg igjen en kommentar 🙂


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *