Få orden på prosjektene dine med en journal!

2021 oppsummert og 2022 planlagt med en Creative Journal!

Enda et år er over, og mange prosjekter er startet og ferdigstilt. I dette innlegget vil jeg vise deg hva jeg har laget i år, og hvordan jeg holder styr på alle prosjektene mine med en journal.

For å holde styr på hva jeg har laget hvert år, har jeg de siste årene lage en «Creative Journal». Her skriver jeg ned alle ideene mine og logger prosjektene jeg jobber på. Jeg bruker Canva for å lage maler, som jeg lagrer som PDF. Videre fyller jeg ut arkene i GoodNotes på IPad, som gir meg muligheten til å endre og oppdatere innholdet i journalen gjennom hele året.

For hvert prosjekt logger jeg start- og sluttdato, garntype og mengde, pinner og strikkefasthet. Dette gjør at jeg kan gå tilbake å lese meg opp, hvis jeg skal lage noe lignende igjen.

Creativ journal 2021
Continue reading «Få orden på prosjektene dine med en journal!»

Lær om ulike garntyper: vanlige fibre i ulike garn

I dette innlegget skal jeg lærer deg litt om de vanligste garntypene du finner i butikken. Fra hvilket dyr kommer de ulike ull-garna fra? Hva er naturfibre og syntetiske fibre? Hva er mest bærekraftig? Hva med dyrevelferd? Hva er superwash behandlet garn, og hva er spesielt med sokkegarn? Les videre, så skal jeg forsøke å vare på disse spørsmålene.

Continue reading «Lær om ulike garntyper: vanlige fibre i ulike garn»

Forstå din første strikkeoppskrift

Strikke-nybegynner? Da er dette innlegget for deg. Jeg skal nå vise deg hvordan du dekoder din første strikkeoppskrift, og fortelle deg hvordan du gjennom garn, pinner og prøvelapp kan oppnå ditt ønskede resultat.

Størrelser: 

Når man skal velge hvilken størrelse man skal strikke er det flere ting man må tenke over, og «bokstaven» er ikke en av dem. Når man lager klær selv har man muligheten til å lage det slik at det passer perfekt til seg selv. Hvordan skal plagget sitte? Skal det være løst, eller skal det sitte tett inntil kroppen? – dette kan du bestemme helt selv!

Continue reading «Forstå din første strikkeoppskrift»

Fikse hull i klær, helt enkelt for nybegynnere

Når man har hatt et plagg lenge vil det før eller siden kunne pådra seg litt slitasje skader, i form av hull eller slitasje i sømmene. Ofte, kan man med noen enkle små sting fikse disse hullene og forlenge livet til plagget. I dette innlegget skal jeg vise hvordan man lett kan fikse små hull med stigesting.

Stigesting

Stigesting er en enkel håndsøm som gir et relativt usynlig resultat. den er fin å bruke når man skal sy sammen to sider av hull, og den sys ved at man syr vekselvis i hver side av stoffet og «snurper det sammen». Når man syr stigesting syr man fra rettsiden av stoffet. Les mer om enkle håndsømmer og stigesting her: fem enkel håndsømmer.

Continue reading «Fikse hull i klær, helt enkelt for nybegynnere»

Legge opp bukser: helt enkelt for nybegynnere

Å fikse en bukse som er for lang trenger ikke å være en omfattende prosess. Man kan lett legge opp bukser med håndsøm med helt enkelt utstyr. Les mer om hvilket utstyr du bør ha som nybegynner her. I denne nybegynnerguiden skal jeg vise hvordan du helt enkelt kan legge opp jeansen din for hånd, eller med symaskin. Med denne metoden bruker man den originale falden (bretten) på buksen for å beholde den fine avslutningen.

1. Finn ut hvor mye du skal legge opp buksen

for lang bukse

Når man skal legge opp bukser må man først finne ut hvor mye man skal legge den opp. For å finne ut av dette er det enklest å prøve buksen på og brette opp til den lengen du vil ha. Siden vi skal beholde falden, må denne legges til på lengden. På bilde legger jeg opp buksen 6 cm.

Continue reading «Legge opp bukser: helt enkelt for nybegynnere»

Lære å strikke: gode nybegynner ressurser

Vil du også bli med på strikke-trenden å lære å strikke og lage dine egne strikkeplagg? I dette innlegget skal jeg gå gjennom de viktigste og mest grunnleggende strikketeknikkene. Lærer du deg disse teknikkene er du på god vei til å bli en habil strikker.

Engelsk vs. continental strikking

Det er i hovedsak to måter å strikke på: engelsk eller continental. Jeg strikker continental, som er den vanligste måten i Skandinavia. Hvilken måte du velger å strikke på velger du selv, og avhenger ofte av hva den personen/ressursen du lærer av gjør. Ved continental strikking holder man tråden i venstre hånd og «plukker «tråden, mens ved den engelsk måten holder man tråden i venstre hånd og «kaster» trådern.

Continental

Marina Ermakova

Continental: garn i venstre hånd

engelsk
Rebecca Grant

Engelsk: garn i høyre hånd

Continue reading «Lære å strikke: gode nybegynner ressurser»

Scrunchies, det perfekte restegarnsprosjektet

Har du, som meg, mange smårester med diverse garn liggende? Strikk scrunchies da vel! Scrunchies er ikke bare det perfekte restgarnsprosjektet, men det er også perfekt til julegaver!

Disse hårstrikkene er super enkele og lage, og det finnes mange ulike gratis oppskrifter på dem. Det er et supert nybegynner prosjekt. Her er det bare å være kreativ i valg av garn, strukturer og fargesammensetninger. Jeg har strikket mine etter Miriam Sundsrud Jensen sin oppskrift, i Lanett fra Sandnes Garn (gul sand) og Merinoull (mørk terrakotta) fra Sandnes Garn.

Continue reading «Scrunchies, det perfekte restegarnsprosjektet»

Tøy munnbind – sy ditt eget for hånd, eller på symaskin

Følg alltid oppdaterte anbefalinger fra FHI

Følg alltid Folkehelseinstituttets anbefalinger rundt bruk av tøy munnbind. Denne plakaten fra FHI viser hvordan man korrekt bruker tøy munnbind. Følg oppdaterte anbefalinger fra FHI om bruk, valg av stoff og vaskeanvisninger til munnbindet.

Slik ting er nå for tiden kan man ha behov for å bruke munnbind. En av fordelene med å sy tøy munnbind selv er at man kan tilpasse dem til egen garderobe. Har man rester fra et annet sy-prosjeket, så kan man lage matchende tøy munnbind. Bruk stoff i farger du liker, så føler du deg kanskje litt mer som seg selv, selv når halve ansiktet er dekket til.

Continue reading «Tøy munnbind – sy ditt eget for hånd, eller på symaskin»

Strikkeutstyr for nybegynnere

Når man skal begynne å strikke sitt første prosjekt kan det fort bli mye å holde styr på. Hva trenger man egentlig av strikkeutstyr for å begynne og fullføre et prosjekt? Det finnes store mengder strikkeduppeditter, hvor noen er essensielle, mens andre er kjekke å ha. Jeg skal nå gå gjennom det jeg mener man må ha av strikkeutstyr, og så avslutningsvis litt ting som er praktisk å ha i tillegg.

Det du trenger av strikkeutstyr for å begynne å strikke

Garn og strikkepinner

Garnet man trenger henger sammen med det prosjektet man ønsker å strikke. Det samme gjelder også for pinner: kjøp den størrelsen pinnene du trenger til det du skal strikke. Se det første prosjektet for inspirasjon til hva ditt aller første strikkeprosjekt kan være.

Continue reading «Strikkeutstyr for nybegynnere»

Fem enkle håndsømmer for nybegynnere

Mange tenker at man trenger en symaskin for å sy, men det er ikke alltid tilfellet. Alt kan syns for hånd, men det krever litt mer tid og tålmodighet. Jeg har symaskin, men velger fremdeles å sy mange ting for hånd (les mer om meg her). Jeg skal nå vise deg noen enkle håndsømmer som alle kan klare, og som kan fikse det meste.

Continue reading «Fem enkle håndsømmer for nybegynnere»