Lær om ulike garntyper: vanlige fibre i ulike garn

I dette innlegget skal jeg lærer deg litt om de vanligste garntypene du finner i butikken. Fra hvilket dyr kommer de ulike ull-garna fra? Hva er naturfibre og syntetiske fibre? Hva er mest bærekraftig? Hva med dyrevelferd? Hva er superwash behandlet garn, og hva er spesielt med sokkegarn? Les videre, så skal jeg forsøke å vare på disse spørsmålene.

Ulike garntyper: naturfibre

Norsk saueull

norsk saueull
Bilde av: Benjamin Sander Bergum

Norsk ull kommer fra de norske sauene som spankulerer rundt på beiter i hele Norge. Norsk Ull er svært slitesterk, varmer godt og har spenst og glans, no som gir strikkede plagg som holder formen. Plagg du strikker med norsk ull har lang leve tid, noe som er med på skape en mer bærekraftig garderobe. En annen grunn til at den norske ulla er et bærekraftig valg, er at den er kort reist. På grunn av det norsk klima så trenger ikke ulla like mye rensing som i andre deler av verden. Les mer om norsk ull og hvorfor den er så bra: her.

Merinoull

merinoull
Bilde av: Peter Togel

Merinoull kommer fra merinosauen, og disse finner man i hopetall i New Zerland og Australia. Merinoulla er mykere enn den norske ulla, og brukes derfor ofte til baby-klær. Ulla er ofte kabelspunnet.

Det er dessverre slik at i utlandet er det en praksis som kalles for «mulesing» som utføres på merinosauen. Det innebærer at to kjøttstykker skjæres av fra baken på dyret, uten bedøvelse. Derfor bør man unngå å kjøpe garn som kommer fra sauer som er utsatt for muelsing. Mulesing foregår ikke i Norge, men man henter inn merinoull fra utlandet. Her er en liste over garn uten mulesing. Les mer om merinosau og dyrevelferd her..

Alpakka

alpakka
Bilde av: Josiah Farrow

Alpakkagarn kommer naturlig nok fra alpakka, som er et kameldyr fra Sør-Amerika. Alpakkaen har hule pels-hår som kan spinnes til garn. Alpakkagarn er mykt, og isolerer svært godt. Alpakka er faktisk tre ganger varmere enn vanlig ull. Som med mange dyr er fibrene til ungene mykest, og baby-alpakkagarn er helt fantastisk hvis du skal har plagget rett på kroppen. I mange garn blandes alpakka-hårene med ull, slik at garnet skal bli mer elastisk. Dette er mitt favoritt garn da det tar de beste egenskapen fra ulla og alpakka, som resulterer i et mykt, elastisk og varm garn som holder fasongen godt.

Lama

lama garn
Bide av: Josiah Farrow

Lamaen er et kameldyr som stammer fra Sør-Amerika. Lamaen ble tradisjonelt brukt til å bære kløv og er større enn alpakkaen, som hovedsaklig ble avlet for fibrene. I likhet med alpakkaen har lamaen hule hår som spinnes til garn, men fibrene er grovere. Baby-lamaen har veldig myk ull, og dette er et populært garnalternativ.

Mohair

Mohair garn - angore geit

Mohair garn kommer fra angora geita, er et av de mest eksklusive fibrene i verden. Fibere fra angora geita er mykt, langt, tynt og sterkt. Ulla er fire ganger varmere enn ull, men er luftig og lar huden puste. Mohair finner du vanligivs i tynne garn blandet sammen med silke: «silk-mohair».

Kashmir

kashmir geit garn
Bilde av: Sippakorn Yamkasikorn

Kashmir kommer fra en type geit som stammer fra et område som heiter Kashmir i India. Det er underulla til gieta som brukes til å lage garn, og kashmir-ull er tre ganger så varmt som ull fra sau. Ulla har svært tynne fibre, og er derfor et av det mykeste garnene som finnes.

Bomull

bomullsgarn
Bilde av: Magda Ehlers

Bomullsgarn er et godt å bruke til sommer-strikk. Bomull fremstilles fra bomulls-planten. Bomullsgarn er slitesterkt, og mykt mot huden. Bomull egner seg godt til mange ulike prosjekter, og er er relativt nybegynnervennlig. slik garn brukes ofte til interiør strikk, vaskekluter o.l., da det er svært absorberende. Bomullsgarn er slitesterkt og et relativt billig garnalternativ.

Lin

lin garn
Bilde av: Marta Matyszczyk

Lin kommer fra stilken til lin-planten, og lingarn har et litt grovt utrykk. Lin er litt stivt og lite elastisk. Lin blandes ofte sammen med bomull i garn, slik at det blir mykere. I likhet med rene bomullsplagg egner lingarn seg godt til sommerplagg.

Ulike syntestiske fibre

I tillegg til naturfibre finnes det naturlig også garn av sytestiske materialer. For noen er dette det eneste alternativet på grunn av allergier mot ull og liknende. Akrylgarn er en etterligning av ull-fibre, og varmer. Polyestergarn er slitesterkt og krøller seg lite. Les mer om syntetiske fibre her.

Etterbehandling og forsterking av garn

Superwash behandlet garn

Når det står «superwash», eller «superwash behandlet» på et garn, betyr det at det er gjennomført en behandling av garnet som gjør at det kan vaskes i vaskemaskin uten at det toves. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Den vanligste er ved å dekke fibrene i et tynt lang mikroplast. Det finnes også kjemiske behandlinger.

Sokke-garn

Garn som er beregnet til sokker er nylonforsterket (polyamid). Det er altså blandet inn nylon, som er et syntetisk materiale, inn i garnet. Dette er gjort for å gjøre garnet mer slitesterkt, slik at man ikke skal gå hull i sokkene med en gang. Slik nylonforsterket garn egner seg også godt til bukser til barn som skal slites mye på.

garn
Bilde av: Paul Hanaoka

Hva er din favoritt garntype? Skriv ditt svar i kommentarfeltet! 😀


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *