Tøy munnbind – sy ditt eget for hånd, eller på symaskin

munnbind

Følg alltid oppdaterte anbefalinger fra FHI

Følg alltid Folkehelseinstituttets anbefalinger rundt bruk av tøy munnbind. Denne plakaten fra FHI viser hvordan man korrekt bruker tøy munnbind. Følg oppdaterte anbefalinger fra FHI om bruk, valg av stoff og vaskeanvisninger til munnbindet.

Slik ting er nå for tiden kan man ha behov for å bruke munnbind. En av fordelene med å sy tøy munnbind selv er at man kan tilpasse dem til egen garderobe. Har man rester fra et annet sy-prosjeket, så kan man lage matchende tøy munnbind. Bruk stoff i farger du liker, så føler du deg kanskje litt mer som seg selv, selv når halve ansiktet er dekket til.

Man kan sy munnbind både med symaskin, men også for hånd. Det tar litt lengere tid å sy for hånd, men det er fult mulig, og krever ingen avanserte teknikker. På mange måter er det et ganske bra nybegynner prosjekt for å lære seg å sy for hånd. Du trenger ikke mye utstyr for å begynne sy, sjekk ut vår nybegynner guide til syutstyr her. Vil du lære mer om å sy for hånd, sjekk ut innlegget vårt om håndsømmer for nybegynnere:

I fremgangsmåten under går jeg gjennom hvordan du kan sy et tøy munnbind, både på symaskin og for hånd. Jeg har brukt Fæbriks gratis-mønster til å sy mine tøy munnbind.

Du trenger:

  • Stoff (følg oppdaterte FHI anbefalinger), jeg har brukt ved tettvevd bomullsstoff.
  • Tråd
  • Strikk, 2 x 17 cm
  • valgfritt: nesebøyle (metalltråd o.l.)
  • Sy nål eller symaskin

Sy tøy munnbind – steg for steg

1. Klipp ut stoffbitene etter mønsteret

klipp ut bitene til tøy munnbind

Klipp ut 2 maske biter, og 2 sidestykker. Jeg har valgt to ulike stoff til min maske: det blomstrete stoffet er forstykket, og det ensfargede er bakstykket.

2. Sy sammen maskedelene langs langsiden, rettside mot retside

Legg de to maskebitene oppå hverandre, rettside mot rettside. Sy langs langsiden (markert med rød stiplet linje):
Symaskin: sy med rettsøm.
Håndsøm: sy med attersting.

3. Vreng arbeidet, og stryk/press sømmene flate. Valgfritt: sy løpegang til nesebøyle

munnbind

Vreng arbeidet og press sømmen flat, gjerne med strykejern.

Valgfritt steg: hvis du ønsker å ha nesebøyle i tøy munnbindet ditt, slik at den kan formes seg enda mer til ansiktet, må du nå sy en løpegang. Form løpegangen ved å sy en søm langs den ene langsiden av masken, ca. 0,5 cm fra kanten (markert med rød stiplet linje). Ønsker du ikke nesebøyle, hopp til steg 5.

Symaskin: sy med rettsøm.
Håndsøm: sy med attersting.

4. Valgfritt: tre nesebøylen inn i løpegangen

tøy maske

Når du har sydd løpegangen, trer du nesebøylen din (f.eks. ståltråd) inn i løpegangen. Plasser nesebøylen midt i masken. Hvis du vil, kan du sy noen sting i hver ende av bøylen, slik at den ikke beveger seg.

5. Brett legg, slik at masken kan forme seg til ansikte ditt

maske

Tegn av fra mønsteret hvor brettene skal være (illustrert på venstre side av bildet). Brett fire legg på hver side av masken. Du gjør dette ved å brette de lange strekene mot hverandre, slik at den lille streken ligger midt i bretten. Husk å brett leggene samme vei på begge sider av masken. Fest leggene med nåler.

6. Sy fast leggene (brettene)

For å feste leggene, sy over dem langs kortsiden (markert med rød stiplet linje). Hvis du har strykejern, stryk over brettene slik at leggene holder formen sin, før du syr.

Symaskin: sy med rettsøm.
Håndsøm: sy med attersting.

7. Brett inn tre av sidene på sidestykket

Brett inn tre av sidene, en langside og de to kortsidene, på sidestykkene ca. 0,5 cm. Press dem ned, gjerne med strykejern, slik at de holder formen sin.

8. Fest sidestykkene til masken med nåler, og sy dem fast

Fest sidestykkene til masken med nåler, slik at den kanten som ikke er brettet ligger over kanten på masken. Legg biten rettside mot rettside. Sy langs kanten av masken (markert med rød stiplet linje), for å feste sidestykkene til masken.

Symaskin: sy med rettsøm.
Håndsøm: sy med attersting.

9. Brett sidestykkene rundt på baksiden og sy dem fast

Brett så sidestykkene rundt på baksiden, slik at ingen klippekanter er synlige. Fest med nåler/klemmer og sy fast langs kanten (markert med rød stiplet linje).

Symaskin: sy med rettsøm.
Håndsøm: sy med attersting.

10. Fest strikken med nåler/klemmer, og brett kantene på sidestykket over, og sy det godt fast

tyø munnbind

Fest strikk til enden av masken, ved å brette over kanten av sidestykkene inn mot masken, over strikken. Fest med nåler/klemmer. Sy godt fast, ved å sy mange ganger over samme området (over strikken).

Symaskin: sy med sikksakk søm.
Håndsøm: stikk nålen opp og ned gjennom stoffet, sørg for at du syr igjen om strikken.

Voilá: ferdig tøy munnbind

Husk å følge FHIs anbefalinger om bruk og vask av tøy munnbind.

Hvis du likte innlegget, gi oss en tommel opp 🙂 Lurer du på noe? Legg igjen en kommentar!


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *