Strikkeutstyr for nybegynnere

Strikkeutstyr

Når man skal begynne å strikke sitt første prosjekt kan det fort bli mye å holde styr på. Hva trenger man egentlig av strikkeutstyr for å begynne og fullføre et prosjekt? Det finnes store mengder strikkeduppeditter, hvor noen er essensielle, mens andre er kjekke å ha. Jeg skal nå gå gjennom det jeg mener man må ha av strikkeutstyr, og så avslutningsvis litt ting som er praktisk å ha i tillegg.

Det du trenger av strikkeutstyr for å begynne å strikke

Garn og strikkepinner

Garnet man trenger henger sammen med det prosjektet man ønsker å strikke. Det samme gjelder også for pinner: kjøp den størrelsen pinnene du trenger til det du skal strikke. Se det første prosjektet for inspirasjon til hva ditt aller første strikkeprosjekt kan være.

Strikkepinner finnes i ulike tykkelser på pinnene. Hvilken tykkelse pinnen skal ha avhenger av garnet man skal strikke med, og hvor løst/stramt man ønsker et maskene skal være. Hvilken pinnestørrelse det er anbefalt å bruke til garnet/prosjektet er oppgitt på nøstet/oppskriften. Obs. engelske/utenlandske oppskrifter kan bruke us eller uk pinnestørrelser, i Norge bruker vi system basert på millimeter. (Her er en konverteringstabell.)

Ulike typer strikkepinner

Men, det finnes jo mange ulike typer strikkepinner, og hvilke skal man velge når? Blant annet finnes det settpinner (fem pinner), rundpinner og utskiftbare rundpinner i ulike lengder.

Settpinner

Settpinner er fem strikkepinner som man strikker med samtidig, hvor fire sitter fast i strikketøyet, og man strikker med den femte. Disse pinnen brukes til å strikke armer, sokker, toppen av luer osv. De brukes altså når man skal strikke smale ting, der en rundpinner blir for lang.

Man kan også bruke to av pinnen til å strikke frem og tilbake over et lite prosjekt.

Rundpinner

Rundpinner er strikkepinner som er fest til en vaier. Vaieren kan ha ulike lenger fra 30-150 +. Til å strikke luer, vide armer, hals på en genser ol. kan man bruke 40 cm vaier. Til å strikke f.eks en bol på en genser bruker man 60-100 cm. Hvor lang vaier man bruker avhenger av hvor vidt det man skal strikke er.

Man bruker også rundpinner når man skal strikke frem og tilbake på prosjekt.

Utskiftbare pinner

Utskiftbare rundpinner er et alternativ til vanlige rundpinner. Forskjellen er at man med slike pinner kan skru fra hverandre pinnene og vaieren. På denne måten kan man greie seg med et sett pinner i en gitt størrelse, og ha ulike vaiere til dem som man kan skru på.

Med slike pinner kan man også skru av pinnen mens vaieren står i et prosjekt, slik at man kan bruke pinnene til noe annet.

Videre finnes det pinner i mange ulike materialer, mest vanlig er metall og ulike tresorter. Hvilke pinner man liker å strikke på er individuelt, så her må man prøve seg litt frem. Metallpinner er ofte billigere enn trepinner, og ganske glatte. Når man strikker med trepinner sitter garnet ofte litt mer på pinnen, og disse pinne kan ofte være litt spissere på tuppen. Dette varier med merket.

Mine favoritt strikkepinner er Zing (metallpinner) og Symfonie (trepinner) fra KnitPro. Begge disse finnes i utskiftbar variant.

Målebånd

Målebånd brukes hele tiden når man skal strikke. Det brukes både til å måle egne mål, og til å måle plagget underveis mens man strikker. Jeg foretrekker å bruke målebånd på rull, da dette skaper minst mulig krøll nedi strikkeveska.

Maskemarkører

Maskemarkører brukes til å markere ting i strikketøyet mens man strikker, f.eks. starten på en omgang, eller markere hvor man skal øke masker. Her kan man enten kjøpe marskemarkører, men man kan også bruke sikkerhetsnåler eller lage egne av tråd biter.

Saks og nål til montering

Når man har strikket ferdig plagget, må man ofte montere det etterpå. Det må festes tråder, og kanskje armene må festes til resten av plagget. Hvor omfattende monteringen er avhenger av hva man strikker. Noen plagg, som f.eks. kofter må man klippe opp, og da trenger man en symaskin. Men til det meste av strikk greier man seg med saks og nål til å feste tråder og til å sy sammen deler.

Man bruker gjerne butte nåler (rund tupp), og de kan gjerne være litt store (avhenger av hvor tykt garn man bruker). Man kan bruke vanlig metall nåler, men også «ull nåler», som har en vaier som er lettere å tre tråden gjennom.

Strikkeutstyr som er lurt å ha:

I tillegg til det «essensielle» vil jeg anbefale tre dingser til, som jeg synes er veldig praktiske. Dette er da ting man gjerne kan kjøpe til etter hvert når man blir bitt av strikkebasillen.

Pinnemåler

Når man har mer en et sett med strikkepinner er en pinnemåler genial. Den hjelper deg å finne ut hvilken pinnestrørrelse pinnen er. Man kan gjerne kjøpe en pinnemåler med strikkefasthetsmåler på, så får man to smarte strikkeutstyr i en.

Store «sikkerhetsnåler»

Disse er svært praktiske når man skal «sette av masker», som det ofte står i oppskriften. Dette er masker som man ikke skal felle av, men som for øyeblikket skal av pinnene.
Man kan bruke en trå å sette maskene på, og det går helt fint, men jeg syntes det er mindre knotete å bruke slike store sikkerhetsnåler.

Heklekrok

«Heklekrok til strikking», tenker du kanskje. Man bruker den ikke til å hekle med, men til å plukke opp masker man har mistet ned. Jeg synes det er lettere å bruke en heklekrok enn å bruke en strikkepinne til å plukke opp med, da kroken gjør at man lettere får tak i maskene. Her kan du se hvordan man gjør dette.

Hvis du likte innlegg, gi oss en tommel opp 🙂
Lurer du på noe? Legg igjen en kommentar!


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

2 thoughts on “Strikkeutstyr for nybegynnere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *