Sy-utstyr for nybegynnere

Sy

I all hovedsak er faktisk nål og tråd alt man trenger for å lage en søm. Man trenger altså ikke en symaskin for å fikse litt på klær. Videre vil jeg gå gjennom det jeg mener man trenger som nybegynner av utstyr for å begynne å sy.

Det av sy-utstyr du som nybegynner trenger for å begynne å sy

Nåler

Når det kommer til synåler kan det være lurt å ha nåler med ulik størrelse. Dette er fordi stoff kan være av ulike tykkelser og kreve ulike nåler. Til et tynt og delikat stoff bruker man helst en tynn nål med lite nålehode. Til grovere stoffer kan man gjerne bruke en litt større nål, f.eks til jeans. Skal man sy i elastisk stoffer er det viktig at man bruker en nål som er butt, altså avrundet på tuppen. Dette gjør man for at man ikke skal kappe av tråder i stoffet, da dette kan gjøre at stoffet rakner. Når man syr i vevde stoffer, som ikke er elastiske, bruker man spisse nåler.

Bilde av: Dan-Cristian Pădureț

Tråd

Videre må man velge en tråd til arbeidet. Her kan det være en fordel å ta med seg stoffet til butikken når man skal kjøpe trådsnellen. Ofte velger man en tråd som er mest lik fargen på stoffet man skal sy i, slik at sømmen blir minst mulig synlig. Men, man kan også velge å sy med en kontrast farge, noe som kan skape kule effekter. På blå jeans sys det for eksempel ofte med oransje kontrast tråd.

Bilde av: Héctor J. Rivas

Knappenåler

Hvis man skal sy to biter stoff sammen, kan man feste disse sammen med knaappenåler før man syr. Da glir ikke stoffene rundt, og det blir mye lettere å sy fine sømmer. Man kan også bruke nålene til å midlertidig feste deler sammen, slik at man kan prøve plagget på før man syr.

Det finnes utallige typer knappenåler ol. å velge mellom. Bildet under illustrer ulike varianter. Klypene er et alternativ til vanlige kanppenåler, og kan være fine å bruke i stoffer hvor nålen vil lage hulle i stoffet.

Stoffsaks

Man trenger en god saks til å klippe tråd og stoff med. Det er ikke noe gøy å klippe i det fine nye stoffe sitt med en gammel ukvass kjøkkensaks… (jeg snakker av erfaring).

Målebånd 

Når man skal sy klær er det er fordel å ha et målebånd. Det brukes både til å måle egne mål, og til å måle opp stoffer. Hvis man planlegger å sy mye fra amerikanske oppskrifter kan det være lurt å kjøpe et målebånd med cm på en side og inches på andre siden. På den måten slipper man å sitte med kalkulatoren fremme hele tiden for å konvertere målene.

Sømbryter 

Selv om man gjerne skulle sluppet å gjøre feil, må man akseptere det faktum at det kommer til å skje av og til. Da er en sømbryter gull verdt. Dette er en liten kniv som man kan kutte over sømmen med, slik at man letter kan ta opp der man har gjort en liten feil.

Bilde av: J Williams

En stor fordel: symaskin

Man må ikke ha symaskin for å sy, men det er en stor fordel. Det er tidsbesparende, og vil være aktuelt hvis man planlegger å sy masse. Spesielt hvis man skal sy plagg helt fra scratch.

Det finnes symaskiner i ulike prisklasser, og her må man velge etter behov og lommebok. For de aller fleste vil en relativt billig maskin (et par tusenlapper) være mer en godt nok. For de som ønsker litt mer variasjon i sømmer og mer ekstra utstyr kan man se på litt mer avanserte modeller.

Helt på tampen vil jeg legge inn et godt ord for strykejern og strykebrett. Det er absolutt ikke essensielt for å fikse klær, men hvis man skal sy masse fra bunnen av så er det mye enklere å sy med stoff som er strøket.

Bilde av: Roman Spiridonov

Nå som alt utstyret er på plass, trenger man bare no å sy i. Her er det bare kreativiteten som setter grenser!

Lurer du på noe? Legg igjen en kommentar!


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

4 thoughts on “Sy-utstyr for nybegynnere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *