Enkel strikk for nybegynnere: det første strikkeprosjektet

Hjelp! Jeg lærer meg å strikke.

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne når man skal lære seg å strikke. Derfor vil jeg i dette innlegge hjelpe deg i gang, og gi eksempler på enkel strikk for nybegynnere. Jeg syntes det er passende å begynne dette innlegget men historien om da jeg selv skulle lære meg å strikke. Som mange andre «lærte» jeg å strikke på barneskole i kunst og håndverk timene, men så ble det med det.

Når jeg gikk på videregående fikk jeg plutselig lyst til å begynne å strikke igjen, da jeg hadde fått sansen for å lage egne klær. Jeg er heldig å har en mamma som er strikkemaskin, så jeg hadde noen å lære av. Men hva skulle jeg strikke? Først begynte jeg med ulike varianter av kluter og skjerf, men det var ikke noe jeg hadde lyst på, så de ble aldri ferdig. Jeg tenkte så at jeg måtte strikke noe jeg hadde lyst på, og valgte derfor en 1,5 m lang jakke i falsk patentstrikk………. seks år senere er jakka fortsatt ikke ferdig.

Moralen av historen er:

  1. Velg noe du har lyst til å strikke
  2. Velg noe som har lav vanskelighetsgrad.

Mitt første ferdige prosjekt ble Batikkgenser fra Sandnes Garn. (Hvis du vil lese mer om min bakgrunn innen strikking: klikk her)

enkel strikk for nybegynnere

Så, hvor skal man begynne?

Har du aldri strikket før: strikk en lapp hvor du prøver ut ulike teknikker før du begynne på ditt aller første prosjekt. Dette er et nødvendig steg, for å få på plass litt grunnleggende teknikk. Hvis man begynner rett på: «legg opp 200 masker og strikk 5 cm vrangbord», uten å ha testet det i det små først, kan man fort bli litt overveldet.

Før man begynner å strikke bør man også tenke litt på hva man forventer. Siden det er noe man aldri har gjort før, kan man ikke forvente at alt blir perfekt. Man kommer til å gjøre feil her og der, og det er helt normalt og greit. Man lærer av å gjøre feil, og dette er litt av sjarmen med de første prosjektene.

I valg av prosjekt tenk «tykke» strikkepinner. For motivasjonens del er dette lurt, da det naturlig nok går fortere fremover når pinne er større. I tillegg er det lettere å se egne feil når masken er større. Jeg tenker det er lurt å begynne å strikke noe på pinne 4-7 ca.

Konkrete eksempler på enkel strikk for nybegynnere:

Strikk frem og tilbake: firkanter

Det er veldig enkelt å begynne å strikke ting som strikkes som firkanter. Å strikke frem og tilbake betyr at når man har strikket en omgang masker, snur man arbeidet og strikker tilbake den veie man kom fra. Gode prosjekter i denne kategorien vil være enkle kluter, sjal og skjerf. Eksempel på lette kluter kan for eksempel være rille-klut og klut med kant. Kluter kan også være en måte å lære nye typer stukturstrikk: øve på 1 rett og 1 vrang, eller pærlestrikk eksempelvis. Bildet viser et arbeid som er strikket frem og tilbake, nederst er det en vrangbord (1 rett maske, 1 vrang maske) etterfulgt av rillestrikk, som betyr at man strikker rettmasker på begge siden av arbeidet.

enkel strikk for nybegynnere
Bilde av: rocknwool

Det finnes kjempe mange fine sjal og skjerf oppskrifter, og det er bare så søke litt rundt så finner man kjempe masse fint. Drops design har mange gratisoppskrifter. Eksempel er vanlige rilleskjerf (strikkes rett på begge sidene av arbeidet) og Sara megaskjerf.

Strikke rundt: tuber

Å strikker rundt betyr at man strikker på en rundpinner og strikker en tube uten noen søm. Dette gjør man ved å holde arbeidet slik at når man er ferdig med første omgang kan man begynne direkte på maske nr 1 igjen, og på denne måten samenføyer endene av strikketøyet slik at man nå har en sirkel. Det er vanskeligere å forklare enn det er å gjøre. Under finner du et bilde av hvordan dette ser ut.

enkel strikk for nybegynnere
Bilde av: Nynne Schrøder

Gode begynneroppskrifter i denne kateogiren kan være luer og pannebånd. Her er to eksempler: Oranges and Lemons og Luntpannebånd.

Større prosjekter for nybegynnere

Når man har fått på plass teknikkene sine, eller man føler seg klar for å strikke et mer omfattende prosjekt kan man for eksempel begynne med en enkel genser. Se etter oppskrifter som er merket med lav vanskelighetsgrad og har tykk pinnestørrelse. Et konkret eksempel fra meg er «Novice serien» – Petiteknit. Serien består av begynnervennlige oppskrifter hvor det ikke er brukt avanserte teknikker og oppskriftene er skrevet med enkelt språk. I tillegg er hver oppskrift utstyrt med instruksjonsvideoer som ligger på nettsiden til Petiteknit.

I rekkefølge: Novice Cardigan – Chunky Edition, Novice Sweater, og Novice Sweater.

Andre gode eksempel på strikk for nybegynnere er #kreativsammen av GS design. Denne genseren har også nybegynnervennlig design og oppskrift. Casual genser, Hennie slipover og Raglangenser fra Sandnes Garn er også gode alternativer.

Lurer du på noe angående strikking og valg av prosjekt? Legg igjen en kommentar så hjelper jeg deg så godt jeg kan 🙂


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

5 thoughts on “Enkel strikk for nybegynnere: det første strikkeprosjektet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *