Lære å strikke: gode nybegynner ressurser

Vil du også bli med på strikke-trenden å lære å strikke og lage dine egne strikkeplagg? I dette innlegget skal jeg gå gjennom de viktigste og mest grunnleggende strikketeknikkene. Lærer du deg disse teknikkene er du på god vei til å bli en habil strikker.

Engelsk vs. continental strikking

Det er i hovedsak to måter å strikke på: engelsk eller continental. Jeg strikker continental, som er den vanligste måten i Skandinavia. Hvilken måte du velger å strikke på velger du selv, og avhenger ofte av hva den personen/ressursen du lærer av gjør. Ved continental strikking holder man tråden i venstre hånd og «plukker «tråden, mens ved den engelsk måten holder man tråden i venstre hånd og «kaster» trådern.

Continental

Marina Ermakova

Continental: garn i venstre hånd

engelsk
Rebecca Grant

Engelsk: garn i høyre hånd

Masker og omganger

Et strikketøy bygges opp av masker og omganger. Masker er hver enkelt løkke som ligger på strikkepinnen. En omgang er en hel rad med masker, fra første maske på pinnen til den siste masken på pinnen.

De viktigste strikke-teknikkene du bør lære deg:

I avsnittene under vil jeg henvise til ulike videoer som viser teknikker slik at du enkelt kan se og lære å strikke. Jeg kommer til å bruke videoer fra ulike continental «strikke-skoler». Nederst i innlegget ligger link til alle de ulike strikkeskolene jeg har funnet, så du kan velge den som passer best for deg. Der ligger også link til en strikke-skole som viser den engelske måten.

Legg opp

Å legge opp betyr «å lage masker», og det er slik alle strikkeprosjekter begynner. Det finnes mange måter å legge opp på, for å få ulike uttrykk. Den enkleste måten å legge opp på er med «enkelt opplegg».
Se video: Legge opp – Sandnes Garn

lær å legge opp masker
Legge opp masker: her er det lagt opp 14 masker.

Strikke rett og vrang

Det første man gjerne lærer seg er å strikke «rette masker». Disse maskene ser ut som «V»-er.
Se video: rette masker – strikkeskolen.no

Videre lærer man å strikke «vrange masker», som er det motsatte av rettmasker. Disse maskene ser ut som «U»-er, og det engelske navnet for masken «purl», gir et god indikasjon på hvordan den ser ut.

Ved continental strikking er det to måter å strikke vrang på, den ene med tråden foran arbeidet, og den andre med tråden bak arbeidet. Hva man velger avhenger av preferanse. Jeg liker å ha tråden bak, da jeg synes det er enklere og raskere, da man slipper å bytte tråd posisjon når man bytter mellom rett og vrang.

Når du har lært å strikke rett og vrang kan du kombinere disse to maskene i ulike kombinasjoner. De tre vanligste er glattstrikk, rillestrikk og vrangbord.

Glattstrikk

Når man strikker rett på rettsiden, og vrang på andre siden får man det som heter glattstrikk, som ser slik ut:

Lære å strikke glattstrikk
Rettsiden: maskene ser ut som «V»
Lær å strikke vangmasker
Vrangsiden: masker ser ut som «U» eller «perler»

Se video: Glattstrikk frem og tilbake – Sandnes Garn
Se video: Glattstrikk rundt – Sandnes Garn

Rillestrikk

Når man strikker frem og tilbake, og strikker rett begge veier vil man få «riller». Dette fordi man strikker rett både på rett-siden og vrang-siden, og dermed strikker annenhver omgang rett og vrang i realiteten.

Lære å strikke riller
Riller: Mellom raden med «U»er kan man ser små «V» hvis man drar i arbeidet.

Se video: Riller frem og tilbake – Sandnes Garn
Se videi: Riller rundt – Sandens Garn

Vrangbord

Hvis man strikker annenhver maske rett og vrang får man det vi kaller en vrangbord. Vrangborder bruker man ofte langs på kantene på plagg

Lære å strikke vrangbord
Vrangbord: annen hver «V» og «u»

Se video: vrangbrod – Sandens Garn

Øke og felle masker

Hvis strikketøyet skal blir større eller mindre må man regulere maskeantallet ved å enten legge til (øke) eller fjerne (felle) masker. Dette gjør altså at man kan forme strikketøyet. Vanlige plasser man øker og feller, på for eksempel en genser, er på armene og på bærestykket, slik at plagget formes etter kroppen.
Se video: Øke masker – Sandnes Garn
Se video: Felle masker – Sandens Garn

Felle av arbeidet

Når du har strikket så langt prosjektet skal være må du felle av alle maskene, slik at du får en fint kant på slutten av arbeidet. Det kan gjøres veldig enkelt slik:
Se video: Felle av arbeidet – Skappel

Felle av arbeidet

Link til ulike strikkesskoler:

Her har jeg funnet noen ressurser for deg som vil lære å strikke. Jeg vil anbefale å teste hvilken «strikkeskole» du synes passer best for deg 🙂

Lurer du på hva som er et godt nybegynner prosjekt for deg som skal lære å strikke? Sjekk ut dette innlegg som gir deg alt du trenger å vite for å komme i gang med det første strikkeprosjektet ditt! Sjekk også ut hvilket utstyr du trenger for å begynne å strikke.

Gi oss en tommel opp hvis du likte innlegget 😀 Lure du på noe om strikking? Legg igjen en kommentar så skal jeg hjelpe deg!


Følg oss gjerne på Instagram og Facebook, slik at du ikke mister vårt neste innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *